Sådan kommer du stærkt tilbage efter en lang periode med skader

De fleste af os har prøvet at være sat på sidelinjen på grund af skader – ja faktisk langt de fleste. Skader er desværre fast inventar i sportens verden, og det kan være utrolig svært at komme tilbage efter en lang periode med en svær skade. Det kræver vilje, energi og tålmodighed, og en skadesperiode kan virke uendelig lang – derfor er det vigtigt at gøre det ordentligt, så man ikke skal holdes ude længere tid en nødvendigt. Der findes mange måder at komme tilbage, men her kommer et par gode råd til, når du skal ovenpå en skade igen. 

Genoptræn det svækkede område 

Noget af det vigtigste er at prioritere sin genoptræning – hver dag! Har du en svækket ankel, et skadet knæ eller en ødelagt skulder er det vigtigt at følge det træningsprogram, du har fået lagt, så du styrker musklerne omkring skaden. Det er en forudsætning for, at du kommer tilbage på banen eller tilbage i løbeskoene, at du genoptræner, og selvom processen med genoptræning ofte er lang og kedelig, fordi man ikke får guleroden ved at træne i form af en kamp, et sammenhold eller resultater i løbene, så skal det gøres – det er surt nu, men det betaler sig, når du igen kan være med, hvor det er sjovt. 

Tag den med ro – overanstrengelse hjælper ikke 

Dog er det vigtigt at have tålmodighed i genoptræningsprocessen. Selvom man hungrer efter at komme ud og i gang igen, er det vigtigt, at man tager sig den tid, det kræver at komme ovenpå skaden igen. Går man ud og ignorer kroppens signaler i sin iver efter at være med igen, får man formentlig bare udskudt sin tilbagevenden. Og det er der ikke nogen, der har lyst til. Giv dig derfor god tid, når du bygger dig selv op, og væbn dig med tålmodighed, selvom det kan være svært. 

Plej dig selv

I denne optræningsperiode er det vigtigt, at du passer på dig selv – også udenom træningspassene. Spis og drik ordentligt, pas på din krop og giv dig selv lov til at slappe af. Det kan være en god ide at få massage, eksempelvis ved at sætte dig godt til rette i en massagestol, så dine muskler bliver stimuleret, eller det kan være ved at tage et koldt isbad, så du holder blodomløbet godt i gang. Der er mange måder at gøre det på, og det er vigtigt for dit ve og vel.